Bekkenfysiotherapie

Een behandelmethode voor klachten die te maken hebben met het bewegen. Een fysiotherapeut is specialist in bewegen en bevordert het genezingsproces.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een behandelwijze waarbij u leert het bekken en de bekkenbodem beter te voelen en bewuster te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet goed kunt zien, is het soms moeilijk ze goed te trainen. De bekkenfysiotherapeut geeft voorlichting over de bouw en de werking van het bekken en de bekkenbodem.

Door middel van oefeningen leert de bekkenfysiotherapeut u hoe u de spieren rond het bekken kunt herkennen en trainen. Begeleiding en behandeling door een bekkenfysiotherapeut is vaak zinvol om u inzicht te geven in uw klachten en er beter mee leren om te gaan.

Bekkenfysiotherapie Geffen

Welke klachten behandelt een bekkenfysiotherapeut?

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • Pijnklachten in de onderbuik, rond de geslachtsdelen en /of de anus
  • Seksuele problematiek, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem
  • Klachten voor en na operaties in de onderbuik (urologische, gynaecologische en darmoperaties)
  • Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond zwangerschap en bevalling
  • Bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap
  • Preventie van bekkenklachten en bekkenbodemproblematiek bij gezonde zwangere vrouwen
  • Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen en kinderen.

Hoe verloopt bekkenfysiotherapie?

De bekkenfysiotherapeut vraagt u wat uw klachten precies zijn en doet onderzoek. Hierbij kan ter beoordeling van de werking en van de sterkte van de bekkenbodemspieren de bekkenfysiotherapeut inwendig (in de schede of de anus) onderzoeken. Alleen geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn bevoegd om dit onderzoek te verrichten. In overleg met u wordt het plan voor de behandeling opgesteld. Wanneer u denkt dat deze manier van onderzoeken en behandelen te belastend voor u is, aarzelt u dan niet om dit kenbaar te maken.

Intake en onderzoek

De intake bestaat bij DTF (zonder verwijzing van een arts of verloskundige) eerst uit een zogenaamde screening. Tijdens een vraaggesprek bepaalt de bekkenfysiotherapeut of zij uw klacht of hulpvraag kan behandelen. Hierna (en met verwijzing direct) volgt een uitgebreid gesprek over de klachten en de gevolgen ervan in het dagelijks leven.

Naar aanleiding van het gesprek zal de bekkenfysiotherapeut uitleg geven over het bekken en de bekkenbodem en de mogelijke rol van de klachten hierbij. Daarna volgt meestal een algemeen lichamelijk onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit testen om het functioneren van de lage rug, de heupen en /of het bekken te beoordelen. Ook de ademhaling wordt bij het onderzoek betrokken. Wanneer besloten wordt tot een inwendig onderzoek, vindt dit meestal pas plaats tijdens een volgende behandeling.

Therapie

De bekkenfysiotherapie kan bestaan uit:

  • Plas- en ontlastingsadviezen
  • Vocht- en vezelintake adviezen
  • Ademhalingsadviezen
  • Bewustwording en functieverbetering van de bekkenbodem
  • Functieverbetering van rug, heupen en /of bekken
  • Draag- en tiltechnieken

Eventueel aangevuld met andere aan het dagelijks leven gerelateerde adviezen en (huiswerk-)oefeningen.

Wat is myofeedback?

Een speciale vorm van bekkenfysiotherapie is myofeedback. De bekkenfysiotherapeut beoordeelt bij deze vorm van behandeling de bekkenbodem inwendig met behulp van een probe. Hiermee wordt in de schede of in de anus de spieractiviteit tijdens de oefeningen gemeten. Via een beeldscherm krijgt u informatie over het aan- en ontspannen van deze spieren. U kunt de bewegingen van uw bekkenbodem volgen: u wordt zich meer bewust van deze spieren, waardoor u ze beter kunt gaan gebruiken.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
Bekkenfysiotherapie logo

Aangesloten bij NVFB

Leden van de NVFB zijn bekkenfysiotherapeuten die zich tijdens een 3-jarige aanvullende opleiding hebben gespecialiseerd. Zij behandelen klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug. Klachten in het gebied van bekken, buik en bekkenbodem komen voor bij vrouwen, mannen en kinderen.

Contact opnemen voor behandeling

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die wij bieden?

Onze werkwijze? Of direct een afspraak maken?